Sri Lanka: Internationalt fredsinitiativ er nødvendigt

Danske partier er tilsyneladende generelt ligegyldige overfor sikkerhedssituationen og styrkelse af en fredelig udvikling i de lande vore anerkendte asylmodtagereflygtninge har måtttet flygte fra. Derfor er det nødvendigt med dette forsinkede genbrug af den eneste reaktion på mordet på menneskerettighedsforkæmperen Ponnambalam, som jeg er stødt på, nemlig fra Søren Søndergård, Enhedslisten. Jeg opfordrer andre partier til også at arbejde for, at Danmark bidrager til et internationalt fredsinitiativ for Sri Lanka.

Arne Hansen


Pressemeddelelse den 6. januar 2000

Enhedslisten fordømmer mord på tamilsk politiker

I går blev den tamilske politiker Kumar Ponnambalam myrdet i den srilankanske hovedstad Colombo. Ponnambalam besøgte Danmark i april 1999, hvor han talte ved en stor tamilsk demonstration, og holdt møde med bl.a. repræsentanter for Enhedslisten i Folketinget.

Folketingsmedlem Søren Søndergaard udtaler:

- Enhedslisten fordømmer på det kraftigste mordet på Kumar Ponnambalam. Attentatet er en alvorlig optrapning af konflikten, som kan lukke muligheden for dialog med tamilske politikere. Den danske regering må derfor støtte kravet om en undersøgelse af mordet, der er helt uafhængig af det singhalesiske styre og militær.

- Situationen har længe været fastlåst og en international indsats er hårdt tiltrængt.

- Det er årsagerne til konflikten, der må gøres noget ved. Undertrykkelsen af det tamilske mindretal må helt ophøre og vejen må banes for en fredelig, forhandlet løsning. Selvom de tamilske tigres metoder ofte er forkastelige, så kan problemet ikke bare behandles som et spørgsmål om kriminel terrorisme.

- Udenrigspolitisk Nævns planer om et besøg i Sri Lanka er desværre blevet opgivet under henvisning til sikkerhedssituationen, men det må ikke forhindre en dansk indsats. Vi vil arbejde for, at Danmark bidrager til et internationalt fredsinitiativ for Sri Lanka.