Præst dømt for at hjælpe flygtninge

Sognepræst Leif Bork Hansen blev tirsdag idømt en bøde på 2500 kroner for at have overtrådt Udlændingeloven ved at samle penge ind til en gruppe flygtninge, som levede under jorden. Anklagemyndigheden havde krævet Leif Bork Hansen idømt ubetinget fængsel, men det gik retten i Lyngby ikke med til. Sognepræsten udtrykte efter dommen lettelse, men overvejer dog, om han vil anke dommen til landsretten.

»Jeg er nærmest helt bevæget. Det er helt utroligt. Nu har dette varet i halvandet år, og det har været et mareridt at opleve, at man forventede at skulle ryge i fængsel og miste præstekjolen, og så sker der det, at jeg slipper med en bøde, og hvor den juridiske dommer selv har stemt for min frifindelse. Det er en meget stor dag i mit liv«, sagde Leif Bork Hansen efter domsafsigelsen.

»Jeg kan godt være skyldig ifølge love og paragraffer, men der er noget, der er vigtigere, og det er det afgørende. Hvis ikke et folk består af enkeltpersoner, der føler sig ansvarlige, så er vi færdige«.

Humanitært hensyn
Det var domsmandsrettens to lægdommere, der i modsætning til den juridiske dommer, mente, at den 57-årige sognepræst har overtrådt udlændingeloven ved at have givet penge til de personer, der har holdt de østslavonske flygtninge skjult for myndighederne.

At retten alene valgte at fastsætte en bødestraf til Leif Bork Hansen skyldes, at dommerne valgte at lægge humanitære hensyn til grund for strafudmålingen.

Ud over bøden på 2500 kroner skal Leif Bork Hansen betale sagens omkostninger samt 30.000 kroner til sin beskikkede forsvarer, Finn Schwarz. Anklager, vicepolitimester Birgitte Bundgaard, havde ellers krævet sognepræsten idømt en ubetinget frihedsstraf.

Det skyldes, at Leif Bork Hansen tidligere er blevet idømt 20 dages betinget hæfte for at have været med til at skjule de selvsamme serbere.

Penge til slavonere
Kort efter domsafsigelsen i den første sag i fjor henvendte Leif Bork Hansen sig til en række organisationer og privatpersoner og bad dem bidrage med økonomisk hjælp til i alt 19 østslavonske flygtninge, der levede under jorden i blandt andet Lemvig, Thyborøn og Ribe.

Adskillige satte penge ind på Bork Hansens bankkonto, og sognepræsten fordelte efterfølgende pengene til syv personer, der holdt flygtningene skjult. Leif Bork Hansen har ifølge anklageren hævet knap 29.000 kroner på kontoen. Og hermed har Bork Hansen deltaget i at holde flygtningene skjult, konkluderer dommen.

Vil hjælpe igen
Trods skyldig-kendelsen tirsdag vil Leif Bork Hansen ikke afvise, at han igen kan finde på at trodse loven og hjælpe flygtninge i nød.

»Hvis ikke min kone hører det, så håber jeg, at jeg vil. For hvis der er nogle, der er i den samme situation, så er man igen forpligtet«, sagde han.

Yderligere mindst én person har været sigtet i sagen. Det drejer sig om den tidligere nødhjælpschauffør Kim Andersen fra Thyborøn. Om hans sag fører til tiltale eller frafald stod ikke klart efter tirsdagens retsmøde. Ifølge anklager Birgitte Bundgaard er der heller ikke taget stilling til, om de personer, der har doneret penge til præsten skal retsforfølges.

/ritzau/