Rejseindtryk fra Sri Lanka

Lørdag d. 24. juni vil Søren Søndergaard fortælle rejseindtryk fra Sri Lanka, den krigshærgede ø, hvor titusinder er blevet dræbt og hundredetusinder er blevet drevet på flugt. Mødet begynder kl. 13 i Danmarksgade 78,1 (indgang i gården ved Tele-butikken).

Folketingsmand Søren Søndergaard, Enhedslisten, tog for nylig ene mand til Sri Lanka for at undersøge de forhold, som Udlændingestyrelsen mente var for farlige for Folketingets retsudvalg at tage ned at se på, men som man godt mente at afviste asylsøgere kunne tvangsudvises til. Der er her en mulighed for at drøfte situationen for de udviste tamilske asylsøgere.

Baggrund: Der har i mere end 17 år været krig i Sri Lanka, men vi hører kun meget lidt om det. Vi har hørt om bombeattentater på både singalesisk og tamilske ledere... For få måneder siden blussede krigen voldsomt op igen. Herunder generobrede de tamilske tigre det strategisk vigtige Elefantpas, som er adgansvejen til den tabte tamilske Jaffnahalvø ...

Ifølge en tamilsk iagttager her i Danmark , Pancharajah Thambipillai, skete det efter at den Singalesiske regering afviste våbenhvile med de Tamilske tigere.
Videre fortæller Pancharajah at flere hundrede tusinde civile nu er klemt inde i krigszonen eller på flugt igen. Den Singalesiske hær forsøger at stoppe flugt, ved at indføre udgangsforbud, mange tamiler som har forsøgt at flygte fra stedet er brutalt blevet skudt ned. Der er pressecensur på Sri Lanka. Regeringen kontrollerer alle nyheder og redigerer dem selv selv, før de kommer ud til offentligheden. Journalister kan ikke bevæge sig frit i landet, og får kun adgang til de historier som regeringen tillader.

Aviser og andre medier på Sri Lanka, som forsøger at trodse regeringen ved at give et andet syn på krigen bliver lukket, ligesom vi høre det i Jugoslavien og andre steder. Den danske udenrigsminister Niels Helveg Petersen gav for nylig udtryk for et ønske om, at oprette en fri TV station til Jugoslavien, som skulle sende via satellit.

Det er på tide at udenrigsminister Niels Helveg Petersen og andre får øjnene op for situationen på Sri Lanka og begynder at stille spørgsmål, mener Pancharajah. Tamilerne er blevet undertrykt i et halv århundrede nu og ingen menneskerettigheder er blevet overholdt.

Der er tid nu til atter at huske den glemte krig, slutter Pancharajah.


I marts måned i år besøgte folketingsmedlem Søren Søndergaard så den krigshærgede Ø. Alle interesserede er velkomne til at høre hans rejseberetning og vurderinger lørdag d. 24. juni i Frh Multietnisk Forenings lokaler i Danmarksgade 78,1, slutter Arne Hansen fra Frederikshavn Multietniske Forening.