Aktuelt, 9. november 2000:

Humanisterne gør oprør: Støtte til Freddy Blaks opgør med 'frikadelle-borgmestre'

FREMMED-OPGØR. Det er strømmet ind med sympati til Europa-Parlamentsmedlem Freddy Blak, efter at han indledte sit opgør med de københavnske frikadelle-borgmestre.

Af: Thomas Flensburg


Borgmestrene på Vestegnen skal ikke kaste benzin på det indvandrer-fjendske bål, men løse problemerne i god ro og orden i respekt for Socialdemokratiets humanistisk tradition.

Det kontante budskab kommer fra sjællandske borgmestre, der støtter deres partikammerat i Europa-Parlamentet Freddy Blak i hans opgør med, hvad han kalder frikadelle-borgmestrene på Københavns vestegn.

'Nu må festen slutte. Lugten i bageriet er ved at være for streng,' siger den socialdemokratiske borgmester Ove Larsen fra Holmegaard på Sydsjælland. 'Partiet må have en klar holdning til at overholde FN's konventioner. Lad være med at gå i konkurrence med Dansk Folkeparti om at være indvandrerfjendsk.'

De samme toner lyder fra midtsjællandske Haslev.

'På indholdssiden er jeg enig med Freddy Blak, men jeg bryder mig ikke om hans ordvalg. Det nytter ikke at hælde en spand skidt ud over hinanden, men det er tæt på at være gået for langt med borgmestrene på Vestegnen, som hæler benzin på bålet i stedet for at løse problemerne med indvandrere,' siger Oluf Christensen.

De to borgmestre er blandt mange, som har givet Freddy Blak sympatitilkendegivelser, siden han i weekenden gik til angreb på de københavnske borgmestre. Det er strømmet ind med sympatimails fra fagforeninger, DSU-afdelinger, privatpersoner og politiske modstandere. Og det har fået Freddy Blak til at trække sin trussel om at forlade Socialdemokratiet tilbage.

'Jeg har fået mange positive tilbagemeldinger, så der er altså fornuftige mennesker tilbage i Socialdemokratiet,' siger Freddy Blak i mobiltelefonen fra Bruxelles.

Det oprørske Europa-parlamentsmedlem har dog ikke hørt fra hverken sin partiformand statsminister Poul Nyrup Rasmussen eller nogen andre i den socialdemokratiske ledelse, som han ellers har opfordret til at stoppe Vestegnens 'indvandrerfjendske frikadelleborgmestre', som han udiplomatisk udtrykker det.

'Nej, der er larmende tavshed fra partiledelsen, men der er indkaldt til hovedbestyrelsesmøde, så kan det være, at jeg får en lille hilsen med. Det er jo altid hyggeligt at tale med Nyrup,' siger Freddy Blak.

'Vi skal ikke konkurrere med Dansk Folkeparti om at være mest fremmedfjendske. Det kan godt være, at nogle spekulerer i at vinde nogle taktiske stemmer, men vi fortjener at tabe, hvis vi fører en indvandrerfjendsk politik og ikke respekterer internationale konventioner,' siger Freddy Blak videre.

Mod FN-konventionen
I lørdags så Frække Freddy sig nødsaget til at overveje sit medlemskab af partiet på grund af de seneste meldinger om indvandrer- og flygtningepolitikken med socialdemokratisk afsender. Det var ikke mindst Herlev-borgmester Kjeld Hansens angreb på FN's flygtningekonvention for at være forældet, der fik Blak til at overveje partitilhørsforholdet og appellere til ledelsen om at stoppe de indvandrerfjendske udtalelser i de socialdemokratiske rækker. De samme overvejelser gjorde Haslevs borgmester Oluf Christensen sig altså også efter Kjeld Hansens udfald.

'Vi i den socialdemokratiske bevægelse skal ikke tage konkurrencen med Dansk Folkeparti op om at være udlændingefjendske. Problemerne med udlændinge skal løses med et langt, sejt træk,' siger Oluf Christensen. Haslev-borgmesteren er ikke bange for, at en humanistisk linje over for nydanskere vil føre til et socialdemokratiske valgnederlag. 'Og skulle en humanistisk linje endelig føre til et valgnederlag, så må vi acceptere det,' siger Oluf Christensen.

Lidt længere mod syd på Sjælland bakker Holmegaards borgmester Ove Larsen også Blak op.

'Jeg tror ikke, vi taber det kommende valg på grund af en humanistisk indstilling til udlændinge. De indvandrerfjendske er i forvejen gået til Pia Kjærsgaard og kompagni. Og hvis vi endelig taber på grund af et ordenligt menneskesyn, så vil jeg have det godt med det,' siger Ove Larsen. Problemer kan løses I kredsen af frikadelle-borgmestre regner Freddy Blak også Ishøjs Per Madsen, Hvidovres Britta Hansen og Brøndbys Kjeld Rasmussen.

'De er måske så politisk svage, at de ikke kan løse problemerne med udlændinge,' siger Freddy Blak. 'Derfor fører de sig frem med overbudspolitik, som hører hjemme i Dansk Folkeparti. Det drejer sig måske om 500 indvandrere - måske ikke engang det - i hele landet, som der er problemer med. De skyder gråspurve med kanoner.'

I Holmegaard forstår Ove Larsen ikke problemerne med at få fremmede tilpasset det danske samfund.

'Vi har haft 175 bosniske flygtninge i kommunen. Og det svarer i vores lille kommune til samme andel af fremmede, som der bor i kommunerne på Vestegnen. Men det gav ikke problemer, som vi ikke var i stand til at løse,' siger Ove Larsen, der på intet tidspunkt har overvejet at forlade Socialdemokratiet.

'Et par stykker skal ikke have lov til at sætte dagsorden for alle os andre,' siger han.