Jyllandsposten den 28/11-2000:

Nyrup: Nej til bøn på jobbet

Af ORLA BORG og LARS FROM

Statsminister Poul Nyrup Rasmussen trækker en grænse over for den muslimske kultur: Der er værdier i Danmark, der ikke er til debat, siger han før et krisemøde i S-toppen i dag. Muslimsk bøn på arbejdspladsen er ikke acceptabelt, siger han.

Indvandrere og flygtninge skal have at vide, at der er værdier i det danske samfund, som ikke er til diskussion. Og de må lægge en række traditioner fra sig, hvis de vil begå sig i det danske samfund, siger statsminister Poul Nyrup Rasmussen (S).

»Der er visse sider af den muslimske religion, som jeg ikke kan acceptere. Det må eksempelvis ligge fast, at vi i Danmark arbejder på arbejdspladsen, og det kan ikke hænge sammen, hvis arbejdet skal afbrydes fire gange om dagen af bøn. Det skal vi være ærlige nok til at sige,« siger Poul Nyrup Rasmussen og fortsætter:

»Det er på tide, at danskere og de etniske minoriteter begynder at forholde os kritisk til hinanden for at nå til gensidig forståelse, for vi taler ikke sammen i dag. Men jeg vil fastslå, at der er visse ting, som jeg ikke kan acceptere,« siger Poul Nyrup Rasmussen, som ikke ønsker at give flere konkrete eksempler.

Statsministeren går med sine udtalelser ind i den aktuelle debat om flygtninge- og indvandrerpolitikken, der ventes at blive et vigtigt punkt på et krisemøde i dag, når partitoppen skal diskutere Socialdemokratiets dårlige meningsmålinger og spørgsmålet om yderligere stramninger i udlændingepolitikken.

Danske værdier
Poul Nyrup Rasmussen fastslår, at der er en række overordnede værdier i det danske samfund, som efter hans opfattelse ikke er til diskussion: »Det drejer sig om fællesskab og velfærd, frihed og lighed, demokrati og deltagelse, viden og dygtighed samt arbejde som fundamentet for samfundet.«

Hverken hos FDB eller Dansk Supermarked, der har mange muslimske ansatte, er muslimsk bøn på arbejdet noget problem.

»Selv om vi i nogle forretninger har op til 23 procent med anden etnisk baggrund, har ingen ansatte nogensinde bedt om lov til at bede i arbejdstiden. Men hvis det skulle ske, ville det heller ikke være noget problem. Det skulle blot foregå i pauserne på et passende sted,« siger informationschef Poul Guldborg, Dansk Supermarked.

Azam Javadi, der er formand for regeringens rådgivende organ, Rådet for Etniske Minoriteter, undrer sig også over Nyrups udmelding:

»Statsministeren er med til at holde liv i nogle myter om indvandrere og flygtninge. Mange har et lige så afslappet forhold til den muslimske religion, som danskerne har til den kristne. Jeg kan slet ikke se, at det skulle være noget problem, hvis muslimer beder i en pause i stedet for at drikke kaffe.«