Anden jul bag tremmer - uden dom

Efter udvisning fra Danmark i 1998 kan den etniske serber Milenko Macura se frem til den anden jul bag tremmer i Osiejk-fængslet i Østslavonien. Milenko Macura sidder varetægtsfængslet - og er altså ikke dømt. I onsdags var Macura senest for en dommer, der da udsatte hans sag til midt i januar. Det oplyser tidligere nødhjælpschauffør Kim Andersen, Thyborøn, der sammen med sognepræsten i Lyngby, Leif Bork Hansen, og Komiteen Flygtninge Under Jorden betaler for, at Milenko Macura overhovedet er sikret advokatbistand.

De danske flygtningemyndigheder udviste i foråret 1998 Milenko Macura. Man vurderede, at det var sikkert for asylansøgeren at vende hjem. Forinden var det blevet tjekket både hos de kroatiske myndigheder og i Krigsforbrydertribunalet i Haag, om der lå anklager mod manden for krigsforbrydelser, og begge steder oplyste, at det gjorde der ikke. Men to måneder efter sin hjemkomst blev Milenko Macura alligevel anholdt og anklaget for krigsforbrydelser.

- Milenko Macura troede på, at når Danmark, der er et demokrati, sagde, at det var sikkert for ham at vende hjem, så måtte de danske myndigheder vide mere, end han selv viste. Det var hans ræsonnement, men nu er alt det, han frygtede, da han flygtede, gået i opfyldelse, siger Kim Andersen til Ritzau. De to flygtningehjælpere har bedt advokat Bjørn Elmquist om at forsøge at få den danske asylsag genoptaget.

- I sager fra Irak, hvor man reelt ikke ved, om de udviste er døde eller gået under jorden, henviser Udenrigsministeriet til denne usikkerhed, som argument for, at man ikke kan gå ind i sagerne, men her har vi en udvist, som vi ved hvor er, siger Kim Andersen. Han vurderer, at det danske system må holdes fast på sit ansvar.

Medlem af Folketingets Retsudvalg, Pia Christmas-Møller (K), har stillet spørgsmål til indenrigsminister Karen Jespersen (S) om sagen. Karen Jespersen skal bl.a. gøre rede for, om de danske myndigheder har givet Milenko Macura det indtryk, at han ikke ville risikere fængsel, hvis han rejste tilbage til Østslavonien.

Flygtningeordfører for SF, Knud Erik Hansen, har taget initiativ til en høring på Christiansborg om flygtninges retssikkerhed. Høringen, der også støttes af Enhedslisten og CD, skal finde sted til februar.

Mileko Macura, der er i trediverne, har kone og to små børn i Østslavonien. Familien, der aldrig har været i Danmark, er afskåret fra hjælp i Østslavonien, fordi manden sidder fængslet.

/ritzau/