Granatangreb mod nødhjælp

Granatangreb mod Nødhjælpskomiteen (Oxfam)
Sri Lanka nationalister påtager ansvaret for granatangreb mod Oxfam.


Af Theeban COLOMBO 31. januar 2001

To granater blev kastet mod den britiske hjælpeorganisation Oxfam's kontor i Narahenpita i Colombo tidligt onsdag morgen. Selv om der ikke var nogen kvæstede, blev to biler som var parkeret ved kontoret ødelagt ved eksplosionen, sagde politiet Nogle vinduer i bygningen blev også ødelagt af trykket fra eksplosionen.

En singalesisk ekstremist gruppe hævder, at de har ansvaret for granatangrebet op den britiske hjælpeorganisation Oxfam's kontor i hovedstaden Colombo før daggry onsdag morgen. Gruppen som kalder sig "Nationale front imod tigrene i Sri Lanka, sagde at den angreb Oxfam hovedkontor i Sri Lanka for at sende "et budskab til alle fronter, som støtter De tamilske Tigre". En henvisning til oprørerne, som kæmper for en tamilsk minoritets stat. "Vi kæmper imod fronten af alle tamilske terrorister , som er en trussel for forenelig Sri Lanka," sagde gruppen i en henvendelse til de lokale myndigheder.

To håndgranater blev kastet på Oxfam kontorets parkeringsplads i Colombos rige kvarter, Park Road tidligt onsdag morgen, to biler blev ødelagt og nogle vinduer i bygningen var sprængt i stykker, men der ikke nogen sårede. Simon Harris, Oxfams chef i Sri Lanka, sagde at organisationen ikke modtog nogen trusler, før angrebet. Harris sagde, at Oxfam gør det meste af sit arbejde i den nordlige og østlige område, hvor L.T.T.E kæmper for en separat minoritetsstat.

Ekstremistgruppen beskyldte Oxfam for at benytte deres projekter til at dække over L.T.T.E og for at bosætte tamiler i områder, som er evakueret af singalesiske flygtninge, "Det er også sket for at markere vores protest mod fremmed indblanding i Sri Lankas interne affærer," hed det i meddelelsen, hvor Oxfam også blev beskyldt for at være sponsoreret af de skandinaviske lande.

Norge har forsøgt at forhandle en fredsaftale i den 18 år lange etniske konflikt, som har krævet 64.000 dødsofre. Den norske forhandler Erik Solheim kom onsdag til Sri Lanka for yderligere samtaler med regeringen. Lignende angreb på den norske ambassade i Colombo og på den norske Red Barnet Fond sidste år er blevet tillagt de singalesiske ekstremister.

Storbritannien hvor LTTE har deres internationale kontor er målet for en intens pression af både regeringen og LTTE, da London overvejer om de skal forbyde oprørerne i forbindelse med en ny antiterror lov. National Front mod Tigrene gjorde allerede sidste år krav på at være ansvarlige for attentatet på en tamilsk politiker, som fulgte en hård kurs, selvom offentligheden og singalesiske nationalister afviste denne påstand som en skrøne.