Randers Amtsavis den 23. maj 2001

Nyrup lyver og render fra løfte

Statsminister Poul Nyrup Rasmussen både lyver og render fra det løfte, han gav, da han var i Hobro for at tale 1. maj.

Af Torsten Cilleborg

Efter den "officielle" tale satte statsministeren sig ved det nærmeste bord, hvor Hjælp Uma-gruppen havde bænket sig med en raslebøsse. Da statsministeren ikke havde penge på sig, rejste han sig, lånte 25 kr. af sin sekretær og puttede dem i bøssen. Randers Amtsavis spurte ham hvorfor, og svaret lød: "Den sag skal løses. Det handler om menneskelighed." Efterfølgende har Poul Nyrup Rasmussen fulgt op på sagen, og i går kunne han så meddele, at han alligevel intet vil gøre for tamilske Uma Ratnavadyvel, der i begyndelsen af marts blev ekspederet retur til Sri Lanka under politieskorte. Statsministeren har konstateret, at indenrigsminister Karen Jespersen og hendes embedsmænd har håndteret sagen efter forskrifterne. Overfor Radioavisen i går påstod Poul Nyrup Rasmussen. - Man (i denne forbindelse Randers Amtsavis, red.) har i velforstået optagethed glemt at nævne, at jeg sagde, at jeg naturligvis ikke kan sætte mig ud over loven og love at løse sagen.

Men det passer ikke. Nyrup tog overhovedet ingen forbehold, da han var i Hobro. Han gjorde det ikke, da han talte med Randers Amtsavis, og han gjorde det heller ikke, mens han ved Uma-bordet. Avisen har talt med de to, der her sad statsministeren nærmest, nemlig Hjælp Uma-gruppens Finn Cilleborg, Assens og Metal-kasserer Niels Frank, Hobro.

Niels Frank: - Statsministeren sagde intet om, at han ikke turde love noget, mens jeg var i nærheden, og det var jeg hele tiden.- Nyrup er helt korrekt citeret i Randers Amtsavis. Heller ikke overfor mig tog han nogen forbehold, erklærer Finn Cilleborg.

Mens Nyrup altså udtalte sig skråsikkert i Hobro, lod han, da avisen fulgte op på sagen 3. maj, via sin sekretær Trine Hammerhøy forstå, at hans udtalelser i Hobro kun skulle opfattes som et løfte om, at han ville se på sagen.

Da Nyrup sagde, at sagen skal løses, kunne det imidlertid ikke forstås på andre måder, end at Uma Ratnavadyvel skal genforenes med sin mand Ratna Gopalavadivel, der stadig bor i Hobro, men nu er han altså kommet på andre tanker.

CD'eren Peter Duetoft kalder det løftebrud, og siger, at det er første gang, at han har taget statsministeren i at rende fra et løfte. Han mener i øvrigt, der er forkert, når regeringen ikke mener, at udlændingeloven kan bruges til at give Uma Ratnavadyvel ophold af humanitære grunde.

- Det her handler om vilje, ikke om jura, konstaterer han.