Randers Amtsavis den 24. maj 2001

Nyrups nødløgn

Statsminister Poul Nyrup Rasmussen stak befolkningen en nødløgn, da han i Radioavisen tirsdag kækt udbasunerede, at han ikke havde givet noget løfte, da han 1. maj i Hobro erklærede Uma sin støtte. I "velforstået optagethed" har Randers Amtsavis og andre, der hørte alfaderens ord nemlig "glemt at tilføje", at statsministeren "naturligvis ikke kan sætte sig ud over loven og love at løse sagen".

Af Torsten Cilleborg

Slænget af spindoctors kunne næppe have givet statsministeren bedre råd end at tage det forbehold. Problemet er bare, at Nyrup ikke tog noget forbehold, da han var i Hobro. Han meddelte kort og kort: "Den sag skal løses. Det handler om menneskelighed". Derfor er det ganske enkelt løgn, når statsministeren i Radioavisen stiller sig patroniserende op og prøver at liste sig igennem minefeltet via det hul, han dermed forsøger at skyde i Randers Amtsavis' troværdighed.

Men her rammer Nyrup forbi. Avisens udsendte var ikke ene om om at høre statsministerens "velforståede optagethed" af Umas sag. Både Finn Cilleborg, Assens, og Niels Frank, Hobro, fik umiddelbart før avisen samme besked af Nyrup, og heller ikke overfor dem, tog han noget forbehold.

Ingen ventede, at han skulle sætte sig ud over loven. Men mange har med rette haft en forventning om, at statsministeren ville løse sagen, når han nu lovede det.

Poul Nyrup Rasmussens indsats har imidlertid begrænset sig til en ny ørkenvandring af de stier, som Indenrigsminister Karen Jespersen og hendes embedsmænd allerede har trampet hårde og golde.

Det, han har foretaget sig i sagen, er at bede Indenrigsministeren stikke en redegørelse ud. På den baggrund har Nyrup nu konstateret, at "alle love og regler er overholdt". Goddag mand, økseskaft. Den samme schlager har i månedsvis toppet Karen Jespersens hitliste. Hun har adskillige gange givet enslydende meldinger, og det samme har hendes styrelser og nævn. Sågar Folketingets Ombudsmand er nået til den konklusion.

Det centrale i statsministerens udtalelse i Hobro, og i Socialdemokratiets nye program, "Mennesker først", som Nyrup så behjertet refererede til i sin 1. maj-tale, er netop ordet "menneskelighed".

Netop det argument har tidligere været gangbart, når flygtninge har fået opholdstilladelse i Danmark af humanitære årsager. Af en eller anden grund er menneskelighed ikke gyldigt password for Uma og Rossan.

Slutfacit af Nyrups indsats for Uma er de 25 kr. han proppede i støttegruppens raslebøsse. Der manglede en femmer i at gøre beløbet til rigtige Judas-penge, men med den troværdighed, han præsterer, ville sekretæren måske ikke låne ham flere. Gad vide om han nogensinde har betalt lånet tilbage?