Offentliggjort 20. Juni 2002 22:30  /  Opdateret 22. Juni 2002 09:10

Advarsel mod Fort Europa

Af PIERRE COLLIGNON og JØRGEN ULLERUP, Jyllands-Postens korrespondenter

FN's Flygtningehøjkommissariat, Amnesty International, flygtningeorganisationer og internationale eksperter gør fælles front mod EU's kamp mod illegal indvandring.

Sevilla

EU's krigserklæring mod illegal indvandring vil gå ud over fattige lande og true ægte flygtninges rettigheder, advarer en række internationale organisationer og eksperter.

Dermed mødes EU's stats- og regeringschefer med hård kritik, når de i dag indleder et topmøde i den sydspanske by, Sevilla. EU-lederne vil styrke bevogtningen af Europas grænser og overveje sanktioner mod lande, som ikke gør nok for at standse strømmen af illegale.

Amnesty International sendte i går en appel til EU's ledere om ikke at ramme fattige lande på ulandshjælpen. Det vil kun føre til nye flygtningestrømme, mener organisationen.

»Politikerne overreagerer på den populistiske højrebølge. Selv det fineste diplomatiske sprog kan ikke skjule, at EU ikke mere har dårlig samvittighed over at tilgodese egne interesser på bekostning af asylansøgere og indvandrere,« siger Magella Anning, talsmand for Amnesty.

Det Europæiske Råd for Flygtninge, ECRE, advarer mod, at Europa indfører en skæv udlændingepolitik for at holde udlændingene ude.

»De europæiske lande kan kun enes om at lukke deres grænser,« siger Peer Baneke, generalsekretær for ECRE.

Direktiv strammet

På Verdens Flygtningedag fremsatte EU-Kommissionen i går en strammet udgave af sit direktivforslag om asylprocedurer, og det udløste straks protester fra flygtningeorganisationerne. Forslaget indebærer nemlig, at asylansøgere kan blive smidt ud af EU-landene, selv om de anker en afvisning på at få asyl.

FN's Flygtningehøjkommissariat, UNHCR, advarer også mod EU-planerne.

»Der er brug for at hjælpe de fattige lande, så folk faktisk vil blive hjemme,« siger Kris Janowski, talsmand for UNHCR.

Forkerte ord

»Jeg synes, at det er forkerte ord på et forkert tidspunkt. EU-Kommissionen har spillet ud med nogle forslag om asylregler, som opfylder alle humanitære hensyn. I Sevilla skal vi se på, hvordan vi får de mennesker hjem, som ikke er ægte flygtninge,« siger integrationsminister Bertel Haarder (V).