Frederikshavn d. 7.10.02

 

Til Generalsekretær Andreas Kamm Dansk Flygtningehjælp

 

Jeg vil på vegne af Frederikshavn Multietniske Radios udsendelse Dialog, som også lægger på  www.radiofmr.dk/dialog  , gerne bede om et længere interview om DFs fremsatte ideer om øget indsats i nærområderne og samtænkningen af nødhjæp og langsigtet udviklingsbistand - jf. Berlingske Tidende lørdag

 

Men også om den overraskende DF-melding om at afghanerne skal hjem , når man til dagligt taler med afghanere (vidt henne i integrationsprocessen), der i forvejen er meget opskræmte af regeringens udmeldinger og  opfatter det som halsløs gerning nu middelbart at vende hjem ud fra deres oplysninger og de følger tilsyneladende godt med i den konkrete situation i Afghanistan . På asylcentre rumler man i desperathed om demonstrationer

 

Ifølge Orientering så har Frankrig indgået en 3-kantaftale med UNHCR og Afghanistan som er betydeligt lempeligere end det som Danmark er på vej til med fremskreden planlægning med mulighed for tvangsudsendelse fra 1. november  og nærmest som et krav til den afghanske regering om at tage imod.

 

Min erfaring er at integrationen af  afghanere - også dem der snart skal søge om permanent ophold - er gået i spåner og integrationen i stå fordi de er blevet virkeligt bange og usikre på deres fremtid Og så kommer der et krav fra alle sider om  at hvis bare de integrerer sig så kan de få lov at blive - vel med risiko for at det bliver et væsentligere kriterie end om afghanerne kan sendes hjem i sikkerhed og værdighed..

 

For Afghanernes skyld må jeg bede om et interview meget hurtigt - helst mandag eller tirsdag, som så kan lægges på internet og henvises til  www.radiofmr.dk/

 

I Orientering blev det fremdraget at Danmark var det europæiske land, som var længst fremme med en ensidig tvangsudvisning af afghanske flygtninge. men Haarder var ikke parat til at give en kommentar hertil Og så får jeg nok heller ikke fat i ham

 

 . Jeg får det lidt dårligt nu med  at vi nu har sat jeres billede af Haarder på forsiden af et lokalt blad (jf http://www.fmef.dk/   Dialog nr 9)   jeg lige har været med til at sende  ud som propaganda for at skaffe indsamlere i Frederikshavn til  DFs indsamling - og jeg må nu have afklaret hvad DF s politik er - for at jeg med god samvittighed kan arrangere indsamling til Afghanistan. jeg samler ikke penge ind som kan risikere at bliver brugt til at legitimere hovedkulds masse tvangsudvisning af afghanere !.

Derfor ønsket om et interview snarest ?

Jeg skal jo også gerne have afghanerne til at samle ind i år igen.

 

Jeg vil gerne henvise til  en artikel  om problematikken i det nævnte nr. af Multietnisk Fred'shavner-Dialog nr. 9 s 14,  som  ligger på  www.fmef.dk  og som er kopieret her nedenfor

 

Jeg tillader mig at også at sende denne mail til relevante personer i DF som måske kan bidrage og evt. om nødvendigt træde i stedet.

 

Med venlig hilsen

Arne Hansen, Frederikshavn multietniske Radio og DF-koordinator i Frederikshavn

----

(artikel fra side 14 i Multietnisk Fred’shavner-Dialog nr. 9 jf http://www.fmef.dk/   Dialog nr 9 med Haarder på forsiden )

 

Afghanske flygtninge i Frederikshavn er bange for at de bliver tvangshjemsendt.

 

Og dette kan også blive blodig alvor for nogle af vore afghanske flygtninge her lokalt, som nu faktisk alle får afslag på asyl med henvisning til at de kan tage hjem nu da det Taleban-regime, som de vel er flygtet fra ikke længere har magten. Derfor - enten man så mener at afghanske flygtninge i Danmark skal tvangsudvises eller ej - så må konsekvensen være, at man  bør støtte Dansk Flygtningehjælps arbejde blandt hjemvendte afghanske flygtninge.

 

Hvordan afghanske flygtninge her i Frederikshavn selv føler det,  kan man høre med deres egne ord på www.radiofmr.dk/integrationsduel.htm en lydoptagelse fra et lokalt debatmøde eller læs  her et klip fra referatet: "Omid Ali Hosseini spurgte: Hvordan kan den danske regering tænke på at sende afghanske flygtninge hjem til et land i ruiner og lovløst anarki,  hvor der stadig er krig og daglige drab på mange mennesker ?"

 

FNs flygtningeorganisation, UNHCR har da også anmodet om at alle lande med afghanske flygtninge lader være med at tvangshjemsende flygtninge og Den afghanske regering beder da også om at lade være med at tvangshjemsende da regeringen har mere end nok at gøre med de over 2 millioner fra flygtningelejrene i nærområderne der allerede er vendt hjem fra deres kummerlige vilkår der. Men alligevel arbejder regeringen med planer om også at hjemsende mange af de asylmodtagere som endnu ikke har fået permanent opholdstilladelse.

Ideen om at bygge landsbyer i Afghanistan kan føre til kaos, hvis de andre lande kopierer den danske regerings ide, mener nødhjælpsforskeren Hjalte Tin, som i Orientering d. 20/9 i radioens P1 argumenterer for, at  forslaget er mere motiveret af ønsket om at slippe af med afghanske flygtninge end det er for at hjælpe det afghanske samfund med genopbygningen.

Hør www.dr.dk/orientering/   under "tidligere udsendelser"-> Orientering -> uge 38 -> "Dårlig ide at bygge landsbyer".

 

På debatmødet i Frederikshavn fortalte en afghaner i anledning af mindehøjtidelighederne på årsdagen for terrorangrebet på World Trade Center, at han selv havde oplevet,  at Taleban/ Al-Qaeda  d. 8. august 1998 begik folkemord på 11000 afghanske muslimer i byen Mazar el Sharif. Dengang  fik hele verden det at vide gennem BBC-reportager. Men hvorfor reagerede verden ikke dengang ? Al-Qaeda tænker ikke som muslimer, - så havde de hverken myrdet 11000 andre muslimer eller bombet de 3000 mennesker i New York.

Hør interview med Andreas Kamm på http://www.radiofmr.dk/andreaskamm.htm som også har følgende resume’:

 

Dansk Flygtningehjælp vil ikke hjemsende afghanere nu
Interview med Dansk Flygtningehjælps generalsekretær Andreas Kamm som ikke mener at man på nuværende tidspunkt kan tvangshjemsende afghanske flygtninge. Dertil er situationen for ustabil og usikker. Altså en korrektion af Berlingske Tidendes forsideoverskrift i lørdags. Men det er en god ide at give folk der frivilligt ønsker at vende tilbage en økonomisk støtte hertil.

Generelt vil Andreas Kamm ikke udelukke, at flygtninge, der kun har været i Danmark i kort tid, hjemsendes tvangsmæssigt, hvis forholdene i hjemlandet er sikre nok for dem. Og han går ind for at i en situation hvor der til visse jobtyper og brancher hentes arbejdskraft udefra, så skal man i stedet beholde flygtninge, som kan klare arbejdet, selvom det vil være sikkert for dem at vende hjem.

Generalsekretæren ønsker mere fokus på og hjælp til de 98 % af verdens flygtninge som ikke kan nå til Vesteuropa p. g a. visumtvang og bøder til flyselskaber. Og her er der behov for at sammentænke den akutte nødhjælp og den langsigtede udviklingshjælp så den bliver bedre koordineret og vi får mere for pengene.