20.12.02

 

Er Afghanistan sikkert nok til at sende flygtninge retur ?

 

Den afghanske flygtning Omid Ali Hosseini informerer om situationen i hjemlandet med  opblusning af borgerkrige, hungersnød og korruption i Kabul og regeringens undertrykkelse af kvinder og undertrykkelse af studenternes kritik.

 

Hør selv Omid Ali Hosseini fortælle på  http://www.radiofmr.dk/afghanistanomid.htm

 

Uddybning:

Omid fortæller om større kampe i Afghanistan med 1000 dræbte i løbet af den sidste måned

 

Da sultne studenter på Kabul Universitet demonstrerede for at få mad dræbte politiet 5 og sårede 30

Men Afghanistans præsident Karsai lyver og siger der kun blev dræbt 1-2 og såret 5.

Karsai lovede at skabe et demokratisk Afghanistan, men har nu forbudt studenterne at blande sig i politik. Hvordan kan der så blive demokrati. Hvorfor er der ikke noget mad når det internationale samfund har betalt en masse penge til regeringen., spørger Omid.?

 

Sultende enlig mor i Kabul dræbte sit sultne barn og sig selv på trods af den opreklamerede internationale hjælp.

Karsai svarede udenom, da han spurgt af en BBC-journalist, hvorfor der ingen kvinder var i afghansk TV.

I det østlige Afghanistan er alle vestlige og indiske film blevet forbudt.  En journalist som havde tegnet karikatur af Karsai blev fængslet. Vi har ikke talib men stadig talibanisme med kvindeundertrykkelse og diskrimination og politisk og kulturel undertrykkelse.

 

Generelt går det således ikke så godt i vores land. Der er  økonomiske problemer, sociale problemer, politiske problemer, problemer med lokale kommandanter, som har magt til at bestemme i deres områder, - problemer med  talebaner som gemmer sig og som smider bomber og  sender raketter ind over byerne, og krigsherren Gulbuddin Hekmatyar er nu gået over til at bekæmpe Karsai-regeringen fordi den samarbejder med USA, som bør bekæmpes. Så jeg er ikke så tilfreds med situationen. Der behøves et hårdt pres fra  EU som har sendt en masse penge og soldater og givet vores regering en masse muligheder. Når  vores regering har skrevet under på Bonn-traktaten for et år siden, om at indføre demokrati, så skal den også gennemføre det i sin praksis, mener Omid Ali Hosseini

 

Faktisk består regeringen af de samme folk fra Nordalliancen, som på uansvarlig vis har ødelagt landet igennem de sidste 10 år. De er talibanistiske mullaher. De skal nu forestille at  samarbejde med Karsai. Men magthaverne i regeringen giver ingen muligheder for dygtige og veluddannede mennesker – i stedet ansætter de deres venner og bekendte. De interesserer sig ikke for hvordan de almindelige mennesker har det, men konkurrerer om at skaffe sig den bedste bil i verden og køre rundt i den i Kabul.

Således tør 95% af kvinderne ikke selv smide burkhaen  fordi de er bange.

 

Afgørende for Omids vurdering af Karsai er hans forbud mod studenternes politiske aktivitet og at han sætter grænser for kvinderne med henvisning til afghansk kultur. Men det er ikke en afghansk tradition at kvinderne skal sidde hjemme fortæller Omid Ali Hosseini

 

Som afghansk flygtning er det svært at vende hjem igen i den nuværende dårlige situation. Landet er ødelagt efter 25 års krig. F.eks. er der mange steder umuligt at få vand. Der er intet sundheds- og uddannelsessystem

Og der er intet arbejde til hjemsendte flygtninge, - men i Daikondi (lydefterlignet) f.eks. betaler de stridende kommandanter unge mennesker for at være soldater !

 

Derfor er det hårdt for de afghanere, som flygtede til Danmark for at redde deres liv, nu at skulle gå i en evindelig risiko for at blive sendt tilbage til Afghanistan i den nuværende usikre og politisk ustabile situation, slutter Omid Ali Hosseini

 

Omid Ali Hosseini har hentet sine oplysninger fra BBC’s farsi-sprogede udsendelser, hvor bl.a. en bekendt arbejder, samt fra  personlige kontakter i Afghanistan og Pakistan.

 

Hør selv Omid Ali Hosseini fortælle på  http://www.radiofmr.dk/afghanistanomid.htm

 

Evt. yderligere oplysninger kan fås via hosseini@oncable.dk