Kommentar d. 7. februar 2003 fra Dansk Flygtningehjælp (se venligst også kommentar nederst af Arne Hansen)

 

EUROPÆERNE MÅ IKKE LØBE FRA ANSVARET

ved at deportere asylsøgere til nærområderne

 

Den britiske regerings forslag om at sende asylansøgere, der er kommet til Europa, tilbage til nærområderne er problematisk, mener Dansk Flygtningehjælp.

 

Den britiske regering vil, i samarbejde en række andre europæiske lande, oprette sikre zoner kontrolleret af FN i nærområderne til de lande, der kommer mange flygtninge fra. Hensigten er, at flygtningenes asylansøgninger skal indgives og behandles i disse sikre zoner.

 

"Det vil øge presset urimeligt på de lande, der er naboer til konflikten - og som i forvejen huser langt den største del af verdens flygtninge," siger Anne la Cour, chef for Dansk Flygtningehjælps asylafdeling.

 

Dansk Flygtningehjælp har været en af fortalerne for en styrket indsats i nærområderne, men mener, de europæiske nationer skal passe på med at skubbe hele ansvaret fra sig. Og det er absolut nødvendigt, at forslaget blot ses som et supplement.

 

"Det må aldrig ende med at flygtninge, der kommer spontant til Europa automatisk bliver sendt tilbage," siger la Cour. Mange flygtninge flygter netop længere væk, fordi der ikke er sikkerhed nok i lejrene i nærområderne.

 

"Der er så godt som umuligt at beskytte alle flygtninge i en lejr. Vi ved fra erfaring, at minoriteter er i fare for de øvrige flygtninge. Der er problemer med at agenter fra hjemlandet infiltrerer lejrene og lægger pres på flygtningene og deres familier i hjemlandet. Og vi har set store problemer med at militsgrupper uden modstand tvangshverver børn fra lejrene."

 

Dansk Flygtningehjælp kan imidlertid også se perspektiver ved forslaget.

 

"Hvis vi tillader os at være lidt naive, og tro at formålet med forslaget er at give beskyttelse til flere flygtninge og derved give flere adgang til at søge asyl - også i Europa - så er forslaget ganske godt," siger la Cour, hun fremhæver, at forslaget så måske kan sætte en stopper for at mennesker på flugt må betale menneskesmuglere i dyre domme, for at komme til et sikkert land.

 

 

Efterfølgende kommentar af Arne Hansen:

JA hvor kan det være fristende at vælge naiviteten og så gøre alt for at holde regeringerne fast på ansvaret for at alle flygtningene kan få et liv og en fremtid  i sikkerhed og værdighed - uanset hvor i verden de befinder sig.

 

Venstres flygtningepolitiske ordfører Eyvind Vessselbo kom jo også med lignende tanker på asylhøringen d. 3.11.01  (jf  http://fmr.adsl.dk/asyldanmark.htm  )

 

Ifølge Morten Kjærum (jf http://www.arnehansen.net/910202LDF-Kjaerum+Kriegen,UNHCR.htm

så foreslog Dansk Flygtningehjælp allerede i 1984 den danske borgerlige regering at arbejde for en forebyggende politik i  EU, så at UNHCR fik penge og ret til i Tyrkiet, at modtage og visitere flygtninge (fra Iran) til asyl i EU-landene,

 

Genialt.

Men EU-statsmagterne lod stå til og overlod frivilligt flygtningene til markedets menneskesmuglere .

 

Og jeg kommer så til at tænke på den horrible og pinagtigt afslørende situation der opstod da de europæiske regeringer deltog i de amerikanske bombninger af serberne for at beskytte albanerne,  men hvor så EU-landene alligevel i mange dage opretholdt lukkede grænser for næsen af de albanere i milliontal der flygtede fra krigen, medens man var optaget af  et sorteperspil om at slippe for at åbne sine grænser for de selv samme albanere, som  man ellers frejdigt påstod man var gået i krig for !  (Og  hvor kun Norges enegang åbnede nogle få sprækker for de mest udsatte )

 

Er det for at Toni Blair vil undgå endnu engang at blive afsløret  som den utroværdige hykler, der siger han går i krig for at fjerne den onde diktator  Saddam Hussein og  give irakerne demokrati, men så på samme tid  (fortsat) vil gøre hvad han kan for at holde irakiske krigsflygtninge ude fra EU-landene, - at han nu uden skam i livet på forhånd går ud og siger at alle asylsøgere skal blive i/deporteres til flygtningelejre drevet af et (udsultet og magtesløst) FN i nærområderne (til de risikable vilkår i flygtningelejre som beskrevet af  Anne la Cour ovenfor) og så håber på, at de europæiske befolkninger/EU-offentligheden vil glemme de fjerne flygtninges vilkår ?

Ja men Eyvind Vesselbo foreslog jo at Danmark skulle bruge de sparede udgifter til flygtninge i Danmark takket være asylpolitiske stramninger til at hjælpe (de flere) flygtninge i nærområderne. ?

 

Men Eyvind Vesselbo blev jo sat på plads af sine partifæller i regeringspartiet Venstre, som tværtimod fortsætter nedskæringer i støtten til den langsigtede udvikling i nærområderne.

 

 

Afhænder den krigsliderlige Blair og hans danske følgesvende nu problemet med den kommende Irak-krigs flygtninge til

laveste bud i nærområderne så de havner under KZ-lejrlignende forhold - i  et langtbortistan, som Blair og Fogh kan holde deres vælgere fri for at høre noget om (jf gunnar Myrdal: Al uvidenhed er opportunistisk),  - ja så er der for krigsflygtningenes skyld endnu en grund til at sige nej til  krig mod Irak og sætte alt ind på at den aldrig bryder ud.  Men det kræver at der også arbejdes for alternative løsninger jf. Jan Øbergs forslag på http://arnehansen.adsl.dk/021027Oberg-andre-losninger.htm

 

For vi må ikke lukke øjnene og blot akceptere tingenes tilstand med en kvælende FN-embargo. Og der må ske noget når Irakiske politiske flygtninge i Danmark kun er et alt for godt bevis på hvor undertrykkende Saddam Husseins tidligere amerikanskstøttede regime er blevet. Men hvorfor skulle det næste amerikanskindsatte regime udvikle sig til det bedre. ?

 

Vi må spørge irakerne hvordan vi bedst kan hjælpe dem med at skabe demokrati og velfærd ? (Og de vil ikke bede om hjælp fra et land hvis demokrati opfattes som diskutabelt og som irakerne mistænker for at ville stjæle deres olie)

 

Med naive og ikkevoldelige ønsker

Arne Hansen