Afghanistan efter drabet på 4 DACAR-bistandsarbejdere:

Bøn til Haarder om at stoppe tvangsudvisningen

 

D. 10.09.03

 

Til flygtningeminister Bertel Haarder

 

På baggrund af nedenstående sørgelige meddelelse om endnu 4 flere dræbte sagesløse (og at folk i øjeblikket flygter ud af Afghanistan og at udvisningstruede afghanere i øjeblikket flygter væk fra Danmark -) vil du så overveje at stoppe de forberedelser til  flere tvangsudvisninger af afghanske flygtninge  som i øjeblikket finder sted  indenfor dit ansvarsområde indtil sikkerhedssituationen i Afghanistan er radikalt forbedret ?

 

Og jeg vil bede dig informere offentligt om det for at lindre det stigende psykiske pres (tortur?) som udvisningstruede er udsat for i øjeblikekt fordi sikkerhedssituationen bliver dårligere dag for dag ?

 

Med venlig hilsen

Arne Hansen, medlem af Landsforeningen af Danske Flygtningevenner

 

On Wed, 10 Sep 2003 13:18:00 +0200, "Esben Geist" <esben.geist@drc.dk> wrote:

 

Pressemeddelelse D. 10. september 2003:

 

FIRE NØDHJÆLPSARBEJDERE SKUDT I AFGHANISTAN

 

En bil fra den danske hjælpeorganisation DACAAR blev mandag eftermiddag overfaldet 200 km. syd for Kabul. Fire blev dræbt, den femte mand i bilen blev hårdt såret. Han er nu under behandling på et hospital i Kabul.

 

De fem afghanere var på vej til deres lejr efter dagens arbejde, da deres bil blev stoppet af ni mænd bevæbnet med automatrifler og en granatkaster. De fem nødhjælpsarbejdere blev trukket ud af bilen, deres hænder bundet, hvorefter gruppen blev bundet sammen i en linie. Derefter blev de skudt.

 

"Fire døde på stedet. Den sidste blev ramt af fire skud men overlevede ved at lade som om, han var død. Han blev fundet og reddet af to lokale afghanere. Han er under behandling og i bedring. Han har fortalt, at overfaldsmændene vidste at de fem i bilen var DACAAR-folk, fordi de genkendte chaufføren," siger Sten Andreasen, DACAARs koordinator i Danmark.

 

De fem arbejdede med drikkevandsprojekter for Den Danske Komite for Hjælp til Afghanistan, DACAAR - et samarbejde mellem Dansk Flygtningehjælp, Mellemfolkeligt Samvirke og ASF Dansk Folkehjælp. Ifølge den overlevende, var det mændenes tilknytning til DACAAR, der var årsag til overfaldet. Overfaldsmændene sagde direkte "I var advarede imod at arbejde for en NGO," før de skød.

 

Overfaldet skete i den syd-østlige del af provinsen Ghazni. NGO*er er tidligere blevet advaret mod at arbejde i naboprovinsen, den Taliban-dominerede grænseprovins Paktika, hvorefter DACAAR måtte indstille arbejdet der.

 

"Alt indikerer at det er Taliban, der står bag overfaldet. Overfaldsmændene kørte væk fra stedet i bilen, som de fortalte ville blive brugt til Talibans operationer i bjergene," siger Sten Andreasen.

 

En af de dræbte var ingeniør for DACAAR, de tre øvrige var lokale samarbejdspartnere, der var tilknyttet DACAARs arbejde med at sikre rent drikkevand til den afghanske befolkning.

 

Overfaldet sætter endnu engang fokus på den manglende sikkerhed for både nødhjælpsarbejdere og den civile befolkning i Afghanistan. Den internationale styrke og den afghanske regering har kun kontrol over Kabul, i store dele af landet er der ingen lokale myndigheder til at beskytte den enkelte. Der er især behov for sikkerhed i det sydøstlige Afghanistan, hvor Taliban er ved at tilbageerobre magten

 

DACAAR, der primært arbejder med vandudviklings- og landbrugsprojekter, har forsøgt at fastholde arbejdet i Afghanistan, inklusiv de urolige sydøstlige provinser. Som konsekvens af overfaldet har DACAAR dog indtil videre stoppet al aktivitet i området syd for Kabul.

 

For yderligere information kontakt koordinator for Dacaar, Sten Andreasen på 33 73 53 79 eller kommunikationschef i Dansk Flygtningehjælp, Thomas Thomsen, 40 28 30 46