Fra Polotiken.dk d. 4. 08.06

 

Politiken.dk 3.08 kl 21,402006 kl. 21:40   

Sultestrejke afblæst ved Christiansborg

»Et gennembrud«, kalder præsten Leif Bork Hansen afgørelsen, som afslutter sultestrejke på Christiansborgs Slotsplads.

Af Hanne Fall Nielsen, Anne Sørensen og Thomas Bo Christensen

Send artikel

Print artikel

 

Mindst én asylansøger får nu sin afviste asyl-sag taget op igen. Iranerne har i 46 dage sultestrejket på Christiansborg Slotsplads- Foto: Thomas Borberg

Stemmen knækker over af begejstring, når præsten Leif Bork Hansen skal forklare perspektivet i, at Flygtningenævnet har udsat udrejsen for mindst én - formentligt flere - af de iranske flygtninge, der i 46 dage har sultestrejket på Christiansborg Slotsplads.

»Det er fantastisk. En revolution«, siger han, der i de sidste mange uger har fulgt de sultestrejkende på tætteste hold.

»Jeg vil nu - sammen med andre gode mennesker - fortsætte med at tage de afviste iranske flygtninges sager én efter én, og jeg forventer, at vi kan få ændret afgørelsen for mange af dem. Måske dem alle«, siger Bork Hansen, der i går mødte personligt op både i Integrationsministeriet og Flygtningenævnet i København.

Afslutter sultestrejke
De iranske flygtninge kvitterede for afgørelsen ved straks i går at slutte den over seks uger lange sultestrejke. En af de sultestrejkende, der regner med at have fået udsat sin udsendelsesfrist, er 42-årige Shariff Shoukri.

»Jeg er meget lykkelig, og jeg håber, at jeg igen vil kunne bo og arbejde i Danmark, som jeg har gjort i 16 år«, siger han.

At det netop er sultestrejken, som har påvirket flygtningemyndighederne, er Leif Bork Hansen ikke i tvivl om:

»Det er demokratiets yderste konsekvens, og det virker. Det har vi set tidligere«, siger han.

Hansen: Sultestrejke virker
Også tidligere fagforeningsformand Hardy Hansen, der via Foreningen til Fred og Forsoning, har engageret sig i de sultestrejkendes sag, kobler aktion og afgørelse sammen.

»Sultestrejke virker, for det sætter fokus på enkeltpersoner«, siger han, der også mener, at krisen i Mellemøsten spiller ind på beslutningen om at lade iranerne blive en tid endnu.

»Politikerne kan godt se, at man ikke kan sende folk tilbage til Iran lige nu«, siger Hardy Hansen.

Ingen ændring i behandling
Flygtningenævnets formand landsdommer Bent Ove Jespersen vil ikke kommentere de konkrete sager, men slår fast, der ikke er tale om en ændring i behandlingen af iranske asylansøgere.

»En udsat udrejsefrist er ikke det samme, som at sagerne er genoptaget. Det er alene udtryk for, at man overvejer, hvad der videre skal ske«, siger han, der ikke har været involveret i den konkrete beslutning.

»Men jeg kan afkræfte, at der er tale om en ny vurdering af mulighederne for at sende dem tilbage til Iran. Det beror på en misforståelse, hvis nogen mener det«, siger han.

Sejren skal fejres
På Christiansborgs Slotsplads er den midlertidige lejr endnu ikke pakket sammen. Efter 46 dage med kun vand, sukker og lidt urtete ser Shariff Shoukri meget træt ud.

»Min mave kan ikke tåle, at jeg spiser ris og kebab. Desværre«, forklarer han og fortæller, at det først er i fredag, at sejren skal fejres.

»Så skal der være fest på slotspladsen med iransk musik og det hele«.

 

Læs mere under http://www.arnehansen.net/index2.htm#2

Og især Leif Bork Hansen dementi af flygtningenævnsformanden Bent Ove Jespersen jf 05.08.06 Hør redgørelse af Leif bork Hansen for forhandlingerne med asylmyndighederne, der - udenfor al tvivl sået bagefter af flygtningenævnsformanden - medfører genbehandling af iranernes asylsager. (eller direkte http://www.arnehansen.net/dialog/flygtninge/060805Leifbh.2sageralleredeifln64kbps.htm

 

 

 

Senere er der nu d. 5. 080.06 14,30 2 nyere indslag på politiken.dk som er dateret 4.0806:

 

Dels på http://politiken.dk/VisArtikel.iasp?PageID=469154

 

Iranere kan stadig risikere at blive sendt hjem

Det er langt fra sikkert, at de afviste asylansøgere fra Iran, som har sultestrejket foran Christiansborg Slotsplads i 46 dage, får lov at blive i Danmark.

Send artikel

Print artikel

 

Flygtningenævnet vil ikke garantere at afviste iranere får genoptaget deres sager - Foto: Thomas Borberg

 

Selv om fem iranere har besluttet at stoppe deres sultestrejke foran Christiansborg Slotsplads, er det måske for tidligt for dem at fejre de nye oplysninger med et festmåltid.

Flygtningenævnet har udsat udrejsen for mindst én, men der er ingen garanti for, at de ikke bliver sendt tilbage til Iran.

Enkelte får udsat udrejse
»Der er tale om, at Flygtningenævnet i enkelte sager har besluttet at udsætte udrejsefristen, men det ikke ensbetydende med, at sagerne vil blive genoptaget. Der er ikke tale om, at Flygtningenævnet generelt har optaget sagerne om afviste iranske asylansøgere«, siger Anne-Lise Ulf Schilling, specialkonsulent i Flygtningenævnets sekretariat.

Flygtningenævnet vil ikke oplyse, hvor mange af de hen ved 65 afviste iranere, der har fået hjemrejsen udskudt.

/ritzau/

 

Og    http://politiken.dk/VisArtikel.iasp?PageID=469170

 

DF: Sultestrejke må ikke give ophold

Sultestrejke var ikke grund til, at afviste asylansøgere fik udsat udrejsefrist, siger Flygtningenævnet.

Af Thomas Bo Christensen

 

 

 

Læs også

Iranere kan stadig risikere at blive sendt hjem (4. aug.)

Sultestrejke afblæst ved Christiansborg (3. aug.)

Iranere skærper sultestrejke (28. jul.)

Sympati-aktion mod Flygtningenævnet (24. jul.)

Fredag var der fest foran Christiansborg.

Mere end hundrede mennesker fejrede, at fem afviste iranske asylansøgere efter 46 dages sultestrejke - ifølge dem selv - har fået tilsagn fra Flygtningenævnet om, at deres udrejsefrist var udsat.

Men Dansk Folkepartis formand råbte ikke hurra.

»Der er vel næppe nogen tvivl om, at sultestrejken har haft betydning for, at der er givet udsættelse i asylansøgernes udrejsefrist. Men jeg vil altså ikke acceptere, at fordi man lægger sig ned ude foran Christiansborg, så er det lig med, at man kan blive i Danmark«, siger Pia Kjærsgaard, der finder omstændighederne omkring sagen meget uklare.

Derfor har hun bedt integrationsministeren om en redegørelse af Flygtningenævnets beslutning.

Sultestrejke medvirker ikke
I Flygtningenævnet vil man ikke kommentere Pia Kjærsgaard udmelding.

»Sultestrejker er ikke i sig selv medvirkende til at øge chancen for at få asyl eller udsat sin udrejsefrist«, fortæller specialkonsulent i Flygtningenævnet Anne-Lise Schilling, der ikke vil tale om enkeltsager af hensyn til sin tavshedspligt.

»Men der er ikke tale om, at nævnet generelt har genoptaget alle sager med afviste iranske asylansøgere, som der har været forlydender om. Men jeg kan sige, at nævnet i enkelte sager har besluttet at udsætte udrejsefristen. Men generelt er det forhold, at nævnet har udsat en udrejsefrist, ikke i sig selv ensbetydende med, at sagen blive genoptaget«, siger Anne-Lise Schilling.

Hun kan heller ikke oplyse, hvad årsagen til udsættelserne er, eller hvor mange der er tale om.

Bankede på døre
Men det vil talsmanden for to af de sultestrejkende, den tidligere SiD-formand Hardy Hansen, godt.

»De to, som vi havde fuldmagter fra, har fået skriftlig tilsagn om, at deres udsendelse er i bero. Desuden har vi fået at vide, at hvis vi inden på tirsdag skaffer fuldmagter fra de andre ca. 60 andre iranere, som har fået afslag på asyl, så vil Flygtningenævnet se på sagerne«, siger Hardy Hansen.

Det var ham og præsten Leif Bork Hansen, der torsdag tog sagen i egen hånd. Med to fuldmagter og en masse avisartikler om kritisable forhold i Iran gik de sammen op til først Integrationsministeriet, hvor embedsmænd forklarede, at det ikke var deres bord. Derpå gik turen til Statsministeriet og statsministeren, men igen uden held. Endelig gik turen til Flygtningenævnet, hvor der var bid.

Henvendte sig flere gange
Hardy Hansen forklarer, at de to flere gange har henvendt sig, men at de først nu fik et resultat.

Ifølge ham har sultestrejken, mediedækningen og parrets rundtur givetvis spillet en vigtig rolle i nævnets beslutning.

»Men det er naturligvis ikke kun det, og det er forkert at sige, at nævnet har ladet sig presse. Der er kommet informationer frem, som betyder, at nævnet må sige 'de sager må vi lige se på igen, men der ligger nogle andre forrest'«, siger han.

Integrationsminister Rikke Hvilshøj (V) kommenter sagen i en mail:

»Flygtningenævnet er jo et uafhængigt domstolslignende organ, men Pia Kjærsgaard kan som alle andre folketingsmedlemmer naturligvis stille spørgsmål til ministeren om nævnets arbejde. Jeg vil selvfølgelig bede om en faktuel redegørelse fra Flygtningenævnet, til brug for besvarelsen, så jeg kan svare på spørgsmål fra folketingsmedlemmer«.