Politiken d. 10.12.06 + links til primærkilder til deporterede asylsøgeres situation her på siden nederst

 

FN: Uansvarligt at Danmark sender psykisk syge hjem

 

Ifølge FN svigter Danmark sit ansvar, når psykisk syge sendes tilbage til Kosova. Integrationsministeren kalder FNs anklage »grov«.

 

 Af Camilla Høy-Jensen og Johanne Pontoppidan Tuxen

Danmark har siden juni sendt knap hundrede psykisk syge kosova-albanere tilbage til et kollapset sundhedssystem i Kosova.

Kosovaalbanerne har været i Danmark i op til syv år, fordi de tilhørte en gruppe af afviste asylansøgere, der ikke var syge nok til at få opholdstilladelse i Danmark, men som var for syge til at blive lukket ind i Kosova.

FN i Kosova har nemlig siden krigen i 1999 nægtet at modtage psykisk syge kosovarer, fordi sundhedssystemet var for dårligt til at kunne behandle dem.

Men i sommeren 2006 ændrede FN’s Flygtningehøjkommissariat i Kosova retningslinjer og fjernede de psykisk syge fra listerne over, hvem der ikke må sendes tilbage. Fordi det er en flygtningeorganisation og ikke en sundhedsorganisation.

Og så sendte den danske regering små 100 psykisk syge kosovaalbanere hjem.

Ingen bedre behandling
Men at retningslinjerne er blevet ændret, betyder ikke, at Kosova er parat til at behandle de psykisk syge ordentligt. Og UNHCR kritiserer Danmark for at svigte sit ansvar, når de sender psykisk syge ud til så dårligt et sundhedssystem.

»Den danske regering har det største ansvar for at kigge på beviserne for, om sundhedssystemet fungerer godt nok, inden de sender disse mennesker hjem«, siger Tamara Jerman, der er UNHCR’s leder for hjemsendelser i Pristina.

»Grov anklage«
At Danmark skulle gemme sig bag UNHCR’s retningslinjer og ikke være sig sit ansvar bevidst, er integrationsminister Rikke Hvilshøj (V) dog uenig i.

»Jeg synes, det er en grov anklage. Fra Danmarks side er vi med til at genopbygge Kosova og giver hjælp til de enkelte, der vender tilbage. Det synes jeg faktisk i høj grad er at tage ansvar«, fastslår ministeren.

Efterskrift af Arne Hansen:

Hør også interview med asyladvokat Hans Boserup på http://www.arnehansen.net/dialog/flygtninge/061005kosovo.htm   Og her kan man også læse og høre den dokumentation på den håbløse situation som danske regerings udvisningspolitik har anbragt de psykisk syge asylsøgere i.  Dels gennem videointerviews med de udviste og dels gennem statements fra internationalt anerkendte psykiatriske eksperter på en international lægekongres, som Hans Boserup deltog i  - vist i powerpoint

Læs også hvad den frivillige ildsjæl Mona Ljungberg skriver i artiklen ”Hent de udsendte Kosovo-flygtninge tilbage til Danmark!!!”  efter et besøg i Kosovo hos de afviste og deporterede asylsøgere hun har forsøgt at hjælpe til at blive i Danmark Det er på http://www.arnehansen.net/061027hentkosovoffltilbage.htm