Modtaget d. 23.01.08 fra knud@vilby.dk

 

Åbent brev til Birthe Rønn Hornbech

- fra Bedsteforældre for asyl - Kongelunden

 

Kære Birthe Rønn Hornbech

 

Den såkaldt smalle aftale er mest synd for asylansøgerbørnene, men det er også synd for dig selv og for vores tillid til dig, at du helt har svigtet, hvad du selv sagde til Jyllands-Posten lige før valget. Dengang meddelte du, at de asylansøgere, der har siddet i mange år i centrene, også på et tidspunkt ville kunne få opholdstilladelse efter loven. Det var en juridisk vurdering, og dermed et udtryk for hvad du kunne have gjort uden at blande Dansk Folkeparti ind i det. Nu svigtede du både børnene og dig selv. Troværdigheden røg med i købet.

 

Sagen er belyst i alle detaljer. Det børnene og de unge har brug for, hvis de skal undgå fysisk og psykisk ødelæggelse er vished og sikkerhed og mulighed for at få et normalt liv. De får ingenting med aftalen, som den ligger nu.

 

Du blev formentlig udpeget som minister, fordi du havde en profil som et redeligt og ærligt menneske. Du havde i en række udtalelser udtrykt menneskelig forståelse for asylansøgerne, og som jurist har du peget på at asylansøgere også har rettigheder. Du fremhævede det så i valgkampen.

 

Da statsministeren inden valget lagde op til ændringer i asylpolitikken, var der klart tale om en hastesag, hvor der skulle ske noget reelt. Nu er indtrykket, at du alene blev sat på posten for at dæmpe den offentlige og demokratiske debat, og kritikken af de overgreb det danske samfund gør sig skyld i overfor børn, der får ødelagt deres liv i de afgørende børneår og for de unge der får  ødelagt den vigtige begyndelse på deres voksenliv.  

 

Du fik et stort ansvar, og statsministeren ønskede en bred aftale. Det er dit ansvar, at Dansk Folkeparti foreløbig reelt har fået lov til at presse regeringen til ikke-handling.

 

Asylansøgere, deres børn og de unge, der har siddet i danske centre i mange år har rettigheder. Det er ikke ulovligt at søge asyl. Det er ikke ulovligt for et sygt og traumatiseret menneske at nægte at tage tilbage til en usikker skæbne, hvad enten denne skæbne er krig eller forfølgelse (for eksempel af kristne irakere).

 

Der er mange grunde til, at der stadig skal handles til fordel for de strandede asylansøgere.

 

Der er de menneskelige argumenter. Vi kan ikke som mennesker leve med at der er børn og unge, der behandles umenneskeligt, og som udvikler traumer, der i værste fald vil forfølge dem livet igennem. Mange af børnene og de unge har dansk som deres hovedsprog. Det er i Danmark de har en chance for at bidrage positivt til samfundet

 

Der er de politiske argumenter. Vi kan ikke være et samfund bekendt som ikke er i stand til at finde en human løsning på et asylansøgerproblem, der er meget beskedent i forhold til dem mange andre fattige og rige samfund har at slås med.

 

Der er de sundhedsmæssige argumenter. Der er lidt forskellige vurderinger af graden af traumer og psykisk sygdom blandt asylansøgere, men lægerne er helt enige om, at traumer udvikles og forværres jo længere asylansøgerne opholder sig i uvished. Flere hundrede børn og unge lever i uforskyldt uvished i årevis. De får stadig flere problemer og mange udvikler egentlig psykiske sygdomme mens de er i Danmark.

 

Der er de økonomiske argumenter. De afviste asylansøgere bliver stadig mere behandlingskrævende og behandlingen bliver mere og mere kostbar. For asylansøgerne handler det om de menneskelige omkostninger, og for samfundet også om store økonomiske. For hver uge der går, bliver de dårligste dårligere og symptomerne mere permanente og livstruende. Mange er så syge, at de ikke kan sendes ud til som noget som helst, og flere og flere er i risiko for at blive permanent behandlingskrævende. De kan alligevel ikke sendes ud, og de bliver som tiden går endnu mere kostbare for det danske samfund.

 

Og så er der de juridiske argumenter. Før valget sagde du som sagt om de 400 asylansøgere, der har siddet i 4-8 år i asylcentrene, at ”de ville også på et tidspunkt efter loven kunne få humanitær opholdstilladelse”. Dine egne ord var: ”efter loven”. Og der er andre juridiske argumenter. Konventionen om børns rettigheder gælder også i det danske samfund, men den overtrædes af Danmark. Selv asylansøgerbørn og unge har juridiske rettigheder. Danmark lever ikke op til dem.

 

Regeringens håndtering af denne sag er ikke blot i strid med medmenneskelighed og anstændighed men også med de almindelige principper for et retssamfund.

 

Du har i flere år været det menneskelige og anstændige politiske indslag i forhold til kynismen, og de problemer den nye politik har skabt. Nu er du blevet en del af problemet.

 

Undskyldningen med at Dansk Folkeparti er forligspartner og derfor har vetoret gælder ikke. Ikke i forhold til anstændighed og slet ikke i forhold til juraen og de retslige forpligtelser.

 

 

Bedsteforældre for asyl - Kongelunden

 

 

 

 

Tilbage til forsiden