PRESSEMEDDELELSE

 

13. august 2009

 

 

 

 

SOS mod Racisme

Nørre Allé 7, 2200 Kbh. N sos@sosmodracisme.dk

www.sosmodracisme.dk

 

 

SOS mod Racisme fordømmer arrestationen af irakerne i Brorsonskirken

 

Politiet ryddede i nat kl. 2 Brorssonskirken for at arrestere irakerne mhp. at tvangsudvise dem til Irak.

 

Det skete trods et massivt opbud af demonstranter der deltog i en sit-down blokade for at hindre politibussen med irakerne i at køre væk. Blokaden var fra demonstranternes side 100 % ikke-voldelig; men det samme kan ikke siges om politiets adfærd: de slog med stave, brugte hunde og peberspray mod demonstranterne. Nogle demonstranter blev ramt i hovedet af politistave, én blev sparket i skridtet.

 

Blandt irakerne er svært syge mennesker, der er blevet nægtet humanitær opholdstilladelse.

De fleste irakere er desuden individuelt i risiko, selv om Flygtningenævnet ikke har givet dem asyl. To af de allerede seks udviste irakere må leve under jorden, til de forhåbentlig kan få sikkerhed i et land, der i modsætning til Danmark respekterer Flygtningekonventionen.

 

Flertallet af de irakiske asylansøgere i Danmark er fra provinser, hvor FN mener at alle skal have asyl eller beskyttelsesophold, og hvortil FN fraråder tilbagesendelse. Irakernes sager har ikke været prøvet for nogen retlig instans i Danmark; Flygtningenævnet er et administrativt organ.

 

Med aktionen har politiet krænket kirken, og medvirket til at Danmark overtræder forbuddet mod tilbagesendelse til et land, hvor de risikerer at blive udsat for tortur, umneneskelig eller nedværdigende behandling.

 

Vi opfordrer regeringen og Folketinget til omgående at standse tvangsudsendelserne og give irakerne asyl eller humanitær opholdstilladelse nu!

 

Vi opfordrer alle i politiet til i fremtiden at følge deres samvittighed og nægte at deltage i tvangsudsendelser og arrestationer mhp. tilbagesendelse, idet irakerne risikerer tortur, drab og kidnapning i Irak. Tilbagesendelserne er i strid med Den Europæiske Menneskerettighedskonvention, artikel 3.

 

Vi opfordrer alle landes regeringer til at protestere over for Danmarks umenneskelige behandling af irakerne. Og til ikke at tilbagesende asylansøgere til Danmark efter Dublinforordningen, da de i så fald risikerer tilbagesendelse til tortur og forfølgelse.

 

Vi opfordrer befolkningen til at slutte op om kommende demonstrationer og andre initiativer for irakerne.

 

Anne Nielsen, Formand for SOS mod Racisme, Danmark. Tlf: 51 90 71 66

 

 

 

 

 

 

Tilbage til forsiden