D. 8.09.09 modtaget fra Marianne Olsen <mol@ herlufsholm.dk>

Løgn over løgn: Virkeligheden demonstreret

 

 

                 En yngre kvinde kommer til Polen fra Amerika. Hun vil finde ud af om de mennesker, der reddede jøder under anden verdenskrig, ser anderledes ud end folk flest, og hun opsøger den professor i etik, en efterhånden gammel kone, der i sin tid reddede mange menneskers liv.

Det er handlingen i Kieslowskis film Dekalog 8, du må ikke lyve.

Den fremmede bliver venligt modtaget og deltager i auditoriets øvelser på universitetet. På grund af sin beherskelse af det polske sprog har hun mulighed for at deltage aktivt. Det emne der bliver drøftet er om et barns liv betyder noget.

Hun fortæller da en hårrejsende historie om en lille jødisk pige, der skulle skjules for nazisterne i sin tid. En voksen havde fulgt hende hen til nogle modstandsfolk, som imidlertid afviste hende.

                  

Hvad professoren ikke vidste, er at den lille pige overlevede, og at det er hende der er kommet tilbage. Det får hun indirekte at vide i den stille, men dramatiske stund.

                 I løbet af den korte films fortælling rulles de fortvivlende omstændigheder op, og det viser sig at nogen har løjet om de folk, der skulle skjule hende, at de var nazister, og ved krigens slutning var de netop ved den fejl ved at blive lynchet, inden sandheden kom for en dag.

                 Hvad var det der var så farligt ved at skjule jøder i det Polen, der var besat af nazisterne? Jo, Hvis man blev opdaget, blev man skudt på stedet, eller man blev sendt i de kz-lejre, hvor døden havde indrettet sig mere rationelt.

                 Her er det at Kieslowski ikke bare fortæller en historie, men kigger så dybt i det menneskelige samfund, at hans film virker som profeti.

                 Her i landet skyder vi ganske vist ikke folk, der skjuler flygtninge. Men også her er det faktisk nødvendigt at flygtninge bliver skjult, hvis de ikke skal lide overlast! Men DF opfordrer Københavns biskop til at afskedige en præst, som efter sigende er parat til at gøre det.

                 Her i landet bruger integrationsministeren grov tale og siger om samme præst at han bruger ”fed løgn”, skønt netop det udsagn er løgn.

Nå, men det med løgn tager man sig åbenbart ikke af  i politiet, som integrationsministeren jo kender fra sit eget arbejde.

                 Her i landet er det altså strafbart at opføre sig bare i mindste måde som det medmenneske vi alle er – på godt og ondt, for sådan vil vilkårene altid være. Er vi på vej til en borgerkrig, til en række af brodermord? Danmark er sandelig et hus, der er i splid med sig selv.

                 Kan man så se forskel?

                

 

 

 

Tilbage til forsiden