Berlingske Tidende d. 20.01.10

Opinion: Asylbørn har krav på vores hjælp

Peer

Peer Jansson, børne- og ungdomspsykiater. Foto: Scanpix

Peer Jansson: Voksenpsykiateren Henrik Day Poulsen bekriger i kronikken 16. januar det, han opfatter som partiskhed hos børne- og ungdomspsykiatere. Han mener således, at undersøgelsen af de 21 irakiske børn, som for nylig er offentliggjort i Ugeskrift for Læger (nr. 2, 11. januar), bør læses meget kritisk for at sikre sig, at de pågældende undersøgere ikke er ude i et politisk ærinde forklædt som læger.

Af Peer Jansson
Tirsdag den 19. januar 2010, 22:30

 Han anfægter, at undersøgelsen kan betragtes som objektiv, fordi den er »foretaget af psykiatere, der tidligere i offentligheden ikke har forholdt sig upartisk til de afviste asylansøgere«.

Men uheldigvis for Henrik Day Poulsen, demonstrerer han, hvad han mener med objektiv psykiatri:

Han udtaler sig om et fag, han så åbenlyst ikke kender til - børnepsykiatri er ikke det samme som voksenpsykiatri.

Og han anfægter resultaterne af de kliniske undersøgelser uden at have kendskab til de pågældende børn og familier og uden at have kendskab til, hvordan en børnepsykiatrisk undersøgelse foretages.

På dette grundlag påpeger han den samme løsning, som vi har hørt gentaget i én uendelighed fra Dansk Folkeparti og Birthe Rønn Hornbech, nemlig »at det er forældrene og ikke det danske samfund, som er skyld i disse børns psykiske lidelser«, og han appellerer til de pågældende forældre om at tage hjem til det land, de er flygtet fra. Mere politisk og partisk kan man vist ikke blive!

Børnene er undersøgt af flere fagfolk på en fagligt redelig måde, ligesom der i forvejen foreligger undersøgelser, der viser, at lang opholdstid i asylsystemet og mange flytninger mellem asylcentrene har en betydelig negativ effekt på børns psykiske helbred.

Det er påvist, at børnene er psykisk lidende. De har brug for hjælp her og nu. De har krav på hjælp, og det er samfundets opgave at yde den nødvendige behandling.

 

 

 

 

Tilbage til forsiden