.

3.11.97. Medierne manipulerer med meningsmålingerne, af Arne Hansen,

I p3-radioudsendelsen Crunch d. 2/11gav opinionsanalytikeren Henrik Dahl udtryk for at etikken i avisernes publicering af meningsmålingsinstitutternes resultater var i orden.

Det er jeg uenig i.. Jeg kan nemlig som deltager i et sådant spørgepanel sandsynliggøre at aviserne til tider fortier de resultater som kan svække deres aktuelle kampagner. Min erfaring gjaldt det dengang politisk omstridte spørgsmål, hvorvidt desertører og militærnægtere fra den (af FN fordømte) serbiske hær skulle have asyl. Jeg fandt ud af at undersøgelsen aldrig var blevet offentliggjort og da bladet havde rettighederne, så kunne lederen af meningsmålingsinstituttet ikke give mig dem, på trods af at jeg selv var medproducent. Det var første gang man spurgte panelet om netop det, så hvorfor skulle offentligheden ikke vide det? Velsagtens politisk manipulation. Det understøttes af, at DR' dokumentargruppe lige har dokumenteret et tilfælde af , at en politisk" hensigtsmæsssig" fortielse af et meningsmålingsresultat virkelig har fundet sted. Det resultat, som folk ikke måtte få at vide forud for kommunalvalget i 1993 det var at kun 6 % af befolkningen prioriterer "de fremmede" som et væsentlig problem i forbindelse med kommunalvalget!

Iøvrigt er min erfaring:

- at de indledende forklaringer af den problematik, der skal spørges om ofte mangler neutralitet

- at man ofte begrænses unødigt i mulighederne for at svare nuanceret fordi man kun får muligheden for at vælge mellem nogle få på forhånd bestemte og ofte tendensiøse svarmuligheder uden mulighed for selv at skrive noget på.

- aktuelt har jeg modtaget et spørgeskema om flygtninge og indvandrere, hvor alle spørgsmål er vendt negativt med brod imod flygtningene. Og det selvom det er god latin at lave både postivt og negativt vendte spørgsmål.for at neutralisere, at folk har en vis tendens til at svare "enig " til de påstande som de bliver bedt om at tage stilling til. Det er uetisk og groft uansvarlig politisk manipulation i den nuværende betændte situation, som medierne på den måde må bære et stort medansvar for!.

Arne Hansen.