Fred.havn d. 3.12.98

Kære som Thava/jeg har henvendt os til for at hjælpe den fængslede udviste tamil,

Danmarks udviste tamil som blev fængslet i Colombo er antagelig nu på fri fod

I formiddags ringede Svend Wæver fra Udenrigsministeriets Flygtningesekretariat til Dorrit Bruselius, som havde henvendt sig der. Han meddelte ifølge Dorrit, at det danske generalkonsulat i Colombo lige havde meddelt, at Gnaneswaran Kanthappu lige var blevet løsladt fra Velikabia-fængslet i Colombo. Ifølge Wæver så havde det drejet sig om at myndighederne havde fængslet alle "mistænkelige" tamiler præventivt forud for tiger-lederen Pramadans? Fødsselsdag. Denne var nu overstået... Gnaneswaran var blevet fængslet d. 25/11 og fødselsdagen var den 27/11. Ifølge Dorrit så havde hun brug for sine overtaltesesevner for at bevæge Udenrigsministeriets flygtningesekretariat til selv at tage affære samme dag som historien var i Politiken d. 2/12 og efter at Thavas havde faxet om den fængslede udvistes fare allerede natten mellem d. 29 og .

Familien har dog endnu i aften ikke faxes/tlf noget om løsladelsen til deres familie bosiddende i Danmark, som selv ikke har nogen direkte mulighed for at kontakte konen, der jo er gået under jorden.

Det er glædeligt, at den udviste asylsøger Gnaneswaran skulle være løsladt. Men vi har altså endnu til gode at få det bekræftet af ham og hans familie. Og vi har også Gnaneswarans redegørelse for hændelsesforløbet til gode. Og derefter må de (med)ansvarlige for dansk asylpolitik så vurdere hvorvidt denne sag bør have konsekevenser for den herskende udvisningspraksis og asylgivningspraksis?

Thava vil forsøge at få en samtale med den frigivne når...og under alle omstændigheder bør offentligheden have besked enten til beroligelse for tamiler, der står for udvisning eller hvis der er grundlag for at ændre praksis f.eks.. ved at mere rutinemæssig inddragning overvågning af UNHCR, at give de udviste pligt til at melde tilbage med jævne mellemrum osv.

Venlig hilsen med tak for jeres indsats som vi(Thava Sinavar, Dorit Bruselius og jeg) sikkert kun kender til lidt af.

Arne Hansen