Frederikshavn Lokalradio

Frederikshavn Lokalradio - Arne Hansens hjemmeside for flygtninge og positiv fred


Julegaveide - drop betegnelsen "de fremmede"(19. december 2004)

Som redaktør på Dialog som især har den lokale integration som emne vil jeg nu give mig selv ordet med en julegaveide , som de fleste sikkert er i besiddelse af allerede.:

I Koplevs krydsfelt i radioens P1 d. 16. december spurgte værten en pakistansk 2.generationsindvandrer hvad skal vi kalde jer - "De fremmede" eller....?, og fik svaret: "dansker med anden etnisk herkomst".
Senere fik vi så at vide, at nogle veluddannede "danskere med anden etnisk baggrund " nu var begyndt at tage arbejde i Norge og andre lande hvor klimaet ikke var så barskt
Men værre endnu: han var bange for at situationen i Danmark kun blev værre. Derfor er mit spørgsmål: Hvad kan vi hver især gøre for at inkludere vores nye medborgere?

Ja Koplev tog som sagt "tyren ved hornene" og fik afvist at de nye medborgere skulle stemples som "de fremmede". På www.arnehansen.net/dialog_/dialog2side36.htm begrunder 27 dagsordensættende redaktører , hvorfor det er nødvendigt at droppe ordet som generel betegnelse for "danskere af anden etnisk herkomst". Det var foranlediget af at den daværende bestyrelse i Frederikshavn Multietniske Forening skrev til redaktørerne i januar 2000 - sidste gang udtrykket "de fremmede" var ved at tage over som gængs betegnelse. (især Nordjyskes Borberg gav en fin redegørelse, som blev holdt)

For den 2, generationsindvandrer der er opvokset i Danmark og for den flygtning som kæmper for at blive integreret, så signalerer omtalen af dem som "de fremmede" , at de reelt er "de uønskede"

Skal vi give os alle en glædelig jul gennem det nytårsforsæt, at vi dropper betegnelsen "de fremmede" og så holder hinanden fast på det?
Glædelig jul og godt nytår.

Klik HER for lyd:
[pix] FB Arne Hansen sender julehilsen d. 17. december - efter inspiration fra Koplevs Krydsfelt d. 16. dec. (2:26)