FMR
106.6 MHz

Forsiden

Programoversigt

Lydarkiv

Vedtægter

Kontakt


Email
Information, den 6. marts 2001:

R støtter minister i sag om udvisning

Af Martin Østergaard-Nielsen

Den radikale indvandrerordfører bakker ministeren op – men politikere fra både S, SF og CD protesterer imod udvisningen af den srilankanske kvinde, der har mand og barn i Danmark. Den radikale indvandrerordfører, Inger Marie Bruun-Vierø, støtter indenrigsminister Karen Jespersen i sagen om udvisningen af den srilankanske kvinde Uma Ratnavadyvel, der har mand og barn her i landet. Som omtalt i Information i går bliver hun udvist, fordi Udlændingestyrelsen ikke mener, at hun opfylder udlændingelovens krav om at have en særlig familiemæssig tilknytning til personer i Danmark.

Derfor har Udlændingestyrelsen besluttet, at hun skal rejse ud af landet straks. Og ifølge Informations oplysninger vil Uma Ratnavadyvel i morgen blive afhentet af to betjente, der vil eskortere hende til Sri Lanka. Beslutningen om at udvise hende har vakt vrede i flere partier på Christiansborg. Men Inger Marie Bruun-Vierø forsvarer sin holdning med, at den srilankanske kvinde ikke har overholdt udlændingelovens regler for ansøgning om familiesammenføring.

»Det skurrer i mine ører, at vi gennemfører en udvisning, der betyder, at familien bliver splittet,« siger hun. »Men vi kan ikke føre udlændingepolitik ved at legalisere ulovlig adfærd, fordi vi bliver bløde om hjerterne.« Bruun-Vierø henviser til, at Uma Ratnavadyvel har overtrådt to centrale regler på området:

Hun ansøgte først om familiesammenføring, da hun befandt sig i Danmark. Hun skulle have ansøgt fra sit hjemland. Hun ansøgte om at blive familiesammenført med en mand, der ikke har haft permanent opholdstilladelse i tre år, sådan som loven kræver. Hendes mand, der også er fra Sri Lanka, blev først tildelt permanent opholdstilladelse i juni 1998.

»Og dermed har hun overtrådt to meget vigtige bestemmelser, som Folketinget har indsat i udlændingeloven for at forhindre, at udlændinge kan spekulere sig til en dansk opholdstilladelse gennem ægteskab,« siger Inger Marie Bruun-Vierø.

Om tre måneder
Hvor Karen Jespersen altså modtager opbakning fra den radikale front, så møder hun modstand indefra. To socialdemokratiske folketingsmedlemmer, Holger Graversen og Hugo Sørensen, har besluttet at gå til kamp imod udvisningen.

»Jeg synes, at det er en forkert beslutning, som Udlændingestyrelsen har truffet. Og jeg har sammen med Hugo Sørensen opfordret Karen Jespersen til at benytte sin mulighed for at tildele den srilankanske kvinde en tidsafgrænset humanitær opholdstilladelse, så hun kan blive her i landet, indtil hun kan søge om at blive familiesammenført med sin mand,« siger Holger Graversen med henvisning til, at Uma Ratnavadyvels mand allerede om tre måneder opfylder lovgivningens krav om at have haft permanent opholdstilladelse i tre år i Danmark.

»Her i Danmark har vi jo den regel, at barnets tarv skal i første række. Men det er ikke tilfældet i denne sag. Jeg synes, at Karen Jespersen administrerer lovgivningen for stramt, men hun er muligvis bange for at blive anset for at være blød på udlændingeområdet.«

Også CD’s Peter Duetoft og SF’s indvandrerordfører, Knud Erik Hansen modarbejder beslutningen om at udvise kvinden fra Sri Lanka.