FMR
106.6 MHz

Forsiden

Programoversigt

Lydarkiv

Vedtægter

Kontakt


Email
26.02.2001
PRESSEMEDDELELSE

Duetoft fik intetsigende ministersvar

- Nu er jeg godt nok mopset, sagde CD's Peter Duetoft, efter at have modtaget indenrigsminister Karen Jespersens svar på hans brev om den tamilske flygtning, Uma Ratnavadyvels, sag.

- Intetsigende, var den mest dækkende betegnelse, CD's ordfører kunne klistre på ministersvaret. (vedhæftet). Peter Duetoft skrev straks et skarpt svar (vedhæftet). Især undrer han sig over, at indenrigsministeren ikke så meget som nævner, at der er mulighed for dispensation fra den tre års regel, som Uma og Ratna faldt for, da de blev nægtet familiesammenføring. Han påpeger, at det klart fremgår af ministeriets eget notat fra 1999, at man kan dispensere fra, at den herboende udlænding skal have haft tidsubegrænset opholdstilladelse i tre år.

Peter Duetoft har selv været med til at lave aftalen bag notatet sammen med den radikale Jørgen Estrup og den daværende indenrigsminister Thorkild Simonsen. (NOTATET fra 1999 kan rekvireres på tlf. 86461120 eller prøv sekretær Dorte Kleberg, Folketinget).

- Hvis ikke det er i denne type situation, denne dispensationsmulighed skulle benyttes, ved jeg ikke hvornår, skriver Peter Duetoft til Karen Jespersen.

- Jeg synes ikke, det er rimeligt, at du i svaret til mig helt forbigår den mulighed, al den stund, at aftalen med Thorkild S jo var, at undgå netop denne type urimelige sager, påpeger han.

Duetoft slutter med at skrive, at hvis systemet er så firkantet, som Karen Jespersens svar angiver, så er forliget mellem Regeringen og CD i 1999 indgået på et forkert grundlag.

- Peter Duetofts skarpe reaktion kommer måske lige i rette tid, siger Helle Frehr fra Hjælp Uma-gruppen. Uma og hendes advokat har af politiet fået at vide, at Uma's rejsepapirer er gået i orden, og at hjemsendelse er nært forestående. Uma skilles derved fra sin mand, der har permanent ophold i Danmark og fra parrets søn, Rossan, på kun et år. Om bare tre måneder, helt nøjagtigt 8. juni, kan parret søge om familiesammenføring fra Danmark. Alligevel er Uma blevet nægtet dispensation fra tre års-reglen. Hun har fået besked på at rejse til det borgerkrigshærgede Sri Lanka - ned til en uvis skæbne. Hun må søge om familiesammenføring fra udlandet, og det er en farefuld proces.

- Der er ingen til at hjælpe Uma dernede, så det bliver meget svært for hende at få en ansøgning igennem fra Sri Lanka, siger hendes advokat, Bjarne Overmark. Der er masser af korruption blandt politi og embedsmænd, og Uma har ingen penge. Til daglig lever familien i Hobro af mandens indtægt som rengøringsassistent.

Uma skal også bruge et pas for at kunne søge fra Sri Lanka, men det har hun heller ikke som flygtning. Erfaringer fra tidligere sager viser, at det er meget svært for en returneret tamilsk asylsøger at opnå pas.

- Det tvinger også Uma til berøring med politi og myndigheder på Sri Lanka, hvorved hun konstant vil svæve i fare for at blive arresteret og blive beskyldt for at være "tamilsk tiger", tilføjer Bjarne Overmark.

Notat om den fremtidige administration af udlændingeloven § 9, stk. 7, er det notat fra 1999, som Peter Duetoft peger på. NOTATET siger sort på hvidt, at der er mulighed for at fravige princippet om, at ansøgning om opholdstilladelse skal ske fra udlandet. For eksempel, hvis man "har samlevet på fælles bopæl med ægtefælle/samlever i omkring halvandet år." Hvis der er fælles børn, er det nok med et halvt år. Uma Ratnavadyvel og Ratna Gopaladyvel har levet sammen i Hobro i to år.